Cuba

Munteenheid van Cuba

Cuban coins on a background of money

Cuba is een land in het Caribisch gebied, dat de Cubaanse peso (CUP) als zijn officiële munteenheid gebruikt. Deze munt is bedoeld voor intern gebruik en is niet bedoeld voor internationale transacties. De Cubaanse Convertible Peso (CUC) is de munteenheid die Cuba gebruikt in internationale transacties, deze wordt gereguleerd door de centrale banken van Cuba.

De Cubaanse peso is verdeeld in 100 centavos. De munt heeft verschillende soorten munten, waaronder 1, 3, 5, 10, 20, en 50 centavos. De papieren nota’s zijn 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 peso. Hoewel ze zelden in het internationale verkeer worden gebruikt, worden deze ook regelmatig gebruikt binnen Cuba.

Shoestring - Cuba

De Cubaanse Peso wordt meestal gebruikt door de lokale bevolking binnen Cuba. De Cubaanse Convertible Peso (CUC), ook wel bekend als de speciale peso, wordt gebruikt door buitenlanders die naar Cuba reizen, zowel zakelijk als toeristisch. Het is een gewaardeerde munt, die is gebaseerd op de Amerikaanse dollar en die wordt gereguleerd door de centrale banken van Cuba.

De Cubaanse Peso en de Cubaanse Convertible Peso zijn verschillende munteenheden met verschillende waarde. Terwijl de Cubaanse Convertible Peso vaak ongeveer gelijk is aan de Amerikaanse dollar, heeft de Cubaanse Peso een lagere waarde. Beide muntsoorten kunnen worden gebruikt binnen Cuba, maar de Cubaanse Peso is bedoeld voor intern gebruik.

De Cubaanse Peso van Cuba

Cuba heeft twee officiële munteenheden: de Amerikaanse Dollar en de Cubaanse Peso. Hoewel ze vaak ongeveer gelijk zijn in waarde, heeft de Cubaanse Peso een lagere waarde. Beide muntsoorten kunnen worden gebruikt binnen Cuba, maar de Cubaanse Peso is bedoeld voor intern gebruik. De meeste Cubaanse handelaren accepteren alleen de Cubaanse Peso als betaling, daarom hebben toeristen die naar Cuba reizen vaak Amerikaanse Dollars en Euro’s.

De Cubaanse Peso (CUP) is verdeeld in 100 centavos en circuleert in biljetten van 1, 3, 5, 10, 20, 50 en 100 CUP. Er worden ook munten gemaakt in de waarde van 1, 5, 10, 20, 50 centavos, evenals 1 CUP. Er zijn twee verschillende versies van de Cubaanse Peso: de zogenaamde Convertible Peso (CUC) en de National Peso (CUP). CUC is vergelijkbaar met de invloed van de Amerikaanse Dollar en is vooral bedoeld voor buitenlandse bezoekers. CUP is de officiële Cubaanse munteenheid die voornamelijk wordt gebruikt door de bevolking.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle winkels of commerciële activa openstaan voor CUC. Als u geld wilt wisselen, moet u bij een officiële bank of wisselkantoor gaan. Er gelden ook beperkingen op het bedrag dat u kunt wisselen. Het is ook belangrijk dat u alleen kleine bedragen in kleine coupures overmaakt, omdat er anti-witwasrichtlijnen in Cuba gelden. Bedenk ook dat u uw wisselkoers altijd zorgvuldig moet controleren voordat u wisselt.

Cuba krijgt veel Amerikaanse Dollars als invoer van toeristen en andere buitenlanders en heeft een goed systeem van geldautomaten waar u geld kunt pinnen. U vindt deze geldautomaten vaak in de buitenwijken van de grote steden. De meeste Creditcardtochten kunnen alleen worden gebruikt om goederen of diensten te kopen die verband houden met toerisme of entertainment.

Het is belangrijk om te onthouden dat Amerikaanse Dollars en Euro’s minder waard zijn dan de Euro’s in Cuba. Daarom is het verstandig om alleen kleine bedragen te verhandelen of uw geld te wisselen in de officiële banken of wisselkantoren. Als uw Cubaanse Peso verloren gaat of wordt gestolen, kunt u geen claims indienen bij de centrale bank. U bent verantwoordelijk voor uw eigen geld.

De Cubaanse Peso (CUP) is de officiële munteenheid van Cuba. De Peso wordt verdeeld in 100 centavos. De bankbiljetten beschikbaar zijn in waardes van 1, 3, 5, 10, 20, 50 en 100 Pesos.

Wisselen van Valuta

U kunt uw geld in Cuba wisselen bij de officiële banken of wisselkantoren. Bij deze instellingen kunt u uw buitenlandse valuta (bijv. USD, EUR, GBP) omzetten naar Cuban Peso’s. Er zijn geen buitenlandse banken of ATMs aanwezig in Cuba. U bent verantwoordelijk voor uw eigen geld, als uw Cubaanse Peso verloren gaat of wordt gestolen, kunt u geen claims indienen bij de centrale bank.

Controleer altijd de koers voordat u wisselt en bewaar uw kwitanties. De waarde van de Cubaanse Peso is erg laag, dus houd de wisselkoers goed in de gaten.

In de meeste restaurants, hotels, winkels en zelfs bij de straatverkopers kunt u met creditcard betalen. Maar voor kleine transacties is contant geld nog steeds het meest gebruikelijk.

Je houd misschien ook van..